Sretan Osmi mart!

Sretan Osmi mart!

Ženski dio kolektiva naše škole na inicijativu stručne saradnice, šk. pedagoga Elise Paučinac, ugodno su iznenađene lijepim gestom i ovim povodom upriličena je mala proslava ovog, za žene, značajnog datuma. Podsjetile smo se da je snaga u zajedništvu i solidarnosti i koliko je značajna rodna ravnopravnost te da žene u bliskoj prošlosti na ovim prostorima nisu mogle niti sanjati o obavljanju ovog poziva da se neke druge žene nisu izborile za jednakopravnost polova i bolje radničke uslove. U atmosferi punoj cvijeća i čestitki, prošao je i ovaj Osmi mart.

Dio ženskog kolektiva OŠ “Dr Dževad Ljajić”

Više pofledajte na instagram profilu škole, riječima admina Adile Kahrović: https://www.instagram.com/p/C4QwGtbi_ON/?utm_source=ig_web_copy_link

U nižim razredima su kao što to već biva, učenici pravili čestitke učiteljicama, mamama dok su učenice viših razreda takođe uzele učešće kroz izradu panoa, slikanje i prikaz njihovog doživljaja ovog praznika, istorijata, kao i podsjećanje na znamenite žene koje su dale svoj doprinos čovječanstvu ili ovim prostorima poput Ševale ZIldžić – Iblizović, prve ženske liječnice bošnjakinje ili Mileve Marić Ajnštajn – slavne fizičarke. Na času engleskog jezika preporučene su moderne bajke za nove generacije, među njima i tri bajke iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine ( O djevojčici žabi, dvije Ševale i malenoj Aishi). Bajke su dostupne na linku:
Awake not sleeping (unwomen.org)