Opštinska smotra recitatora

Opštinska smotra recitatora

U organizaciji Ustanove za kulturu Sjenica održana je 45. opštinska smotra recitatora osnovnih i srednjih škola i to simbolično na Svjetski dan poezije, dana 21. marta 2024. god. u 11 sati. Ovaj datum je ustanovljen od strane UNESCO-a 1999. godine. Svrha ili cilj ovog dana je popularisanje i čitanje poezije, širenje kruga recitatora i ljubitelja poezije, njegovanje jezika i poetskog izraza kod učenika na srpskom i bosanskome jeziku.

Učestvovali su recitatori iz svih škola na teritoriji Opštine Sjenica. Na ovoj smotri učešće su uzeli naši učenici iz oba uzrasta (niži i srednji), a kazivali su stihove kako bošnjačkih tako i srpskih autora, poput Muse Ćazima Ćatića, Abdulaha Sidrana, Duška Radovića, Biljane Stanojević, Maka Dizdara…

U odnosu na sve škole, našu školu su posebno izdvojili prema kriterijumima po kojima su birali i vrednovali dječije recitovanje. Video proglašenja pobjednika, kao i mišljenje stručnog žirija detaljnije možete pogledati u videu: https://drive.google.com/file/d/1wQ25XGrOqBleK4RQxbiSU1bO38-ICGbn/view?usp=drive_link

Probni završni ispit za osnovce

Probni završni ispit za osnovce

Učenici osmih razreda osnovnih škola u Srbiji pa tako i naše škole, danas započinju generalnu probu male mature, a prvo će, u 12 sati, u petak, polagati probni test iz matematike. U subotu od 9 sati će polagati test iz bosanskog jezika, a istog dana u 11.30 test po izboru. Kada je izborni test u pitanju, osmaci su uglavnom birali geografiju (93 odsto) a hemiju njih dvoje (6,45 odsto). Tokom generalne probe, osmaci će imati priliku da se upoznaju sa kompletnom procedurom polaganja male mature koja će biti održana 17., 18. i 19. juna.

Želimo našim malim maturantima puno sreće ali i još više stečenih znanja do polaganja samog završnog ispita!

OPŠTINSKO TAKMIČENJE IZ HEMIJE

OPŠTINSKO TAKMIČENJE IZ HEMIJE

Izvještaj sa Opštinskog takmičenja iz hemije održanog dana 17.03.2024.god.:
Učenik osmog razreda, Mirzet Mušić, osvojio je prvo mjesto (92 poena) i time ostvario plasman na okružno takmičenje. Još jedan uspjeh naših učenika i škole, iskrene čestitke i puno sreće na narednom nivou takmičenja. Ponosni smo jer naši đaci vole nauku i uz to se još i ističu po rezultatima.
Ostali učenici 7. i 8. razreda su pokazali dobro znanje, ali ipak ne dovoljno za plasman za dalje. Sve čestitke za učešće i pokazano znanje.

IZVJEŠTAJ SA OPŠTINSKOG TAKMIČENJA IZ GEOGRAFIJE

IZVJEŠTAJ SA OPŠTINSKOG TAKMIČENJA IZ GEOGRAFIJE održanog dana 09.03. 2024. god:

Učenik osmog razreda, Emin Paučinac, osvojio je 83 poena i prvo mjesto i time ostvario plasman na okružno takmičenje.

Na okružno takmičenje će ići i učenici osmog razreda, Anes Zahović (68 poena) i Mirzet Mušić (61 poen) koji su osvojili treće mjesto.

Učenik Davud Redžović, osvojio je drugo mjesto sa 82 poena, takođe ostvarivši plasman na okružno takmičenje.

Učenice sedmog razreda, Hana Bronja (79 poena), Zuhra Muratović (78 poena) i Irma Vatić (72) osvojile su treće mjesto i prolaznost za dalje.

Sve pohvale za naše učenike i predmetnu nastavnicu za uspjeh i ostvarene rezultate. Puno sreće u daljim nivoima takmičenja!

Sretan Osmi mart!

Sretan Osmi mart!

Ženski dio kolektiva naše škole na inicijativu stručne saradnice, šk. pedagoga Elise Paučinac, ugodno su iznenađene lijepim gestom i ovim povodom upriličena je mala proslava ovog, za žene, značajnog datuma. Podsjetile smo se da je snaga u zajedništvu i solidarnosti i koliko je značajna rodna ravnopravnost te da žene u bliskoj prošlosti na ovim prostorima nisu mogle niti sanjati o obavljanju ovog poziva da se neke druge žene nisu izborile za jednakopravnost polova i bolje radničke uslove. U atmosferi punoj cvijeća i čestitki, prošao je i ovaj Osmi mart.

Dio ženskog kolektiva OŠ “Dr Dževad Ljajić”

Više pofledajte na instagram profilu škole, riječima admina Adile Kahrović: https://www.instagram.com/p/C4QwGtbi_ON/?utm_source=ig_web_copy_link

U nižim razredima su kao što to već biva, učenici pravili čestitke učiteljicama, mamama dok su učenice viših razreda takođe uzele učešće kroz izradu panoa, slikanje i prikaz njihovog doživljaja ovog praznika, istorijata, kao i podsjećanje na znamenite žene koje su dale svoj doprinos čovječanstvu ili ovim prostorima poput Ševale ZIldžić – Iblizović, prve ženske liječnice bošnjakinje ili Mileve Marić Ajnštajn – slavne fizičarke. Na času engleskog jezika preporučene su moderne bajke za nove generacije, među njima i tri bajke iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine ( O djevojčici žabi, dvije Ševale i malenoj Aishi). Bajke su dostupne na linku:
Awake not sleeping (unwomen.org)

Sprovedeno međunarodno istraživanje TALIS

Sprovedeno međunarodno istraživanje – TALIS

TALIS istraživanje je međunarodno istraživanje u čijem glavnom središtu jesu okolina učenja te radni uslovi učitelja i nastavnika u školama. Ono omogućava učiteljima, nastavnicima i direktorima škola da daju svoj doprinos obrazovnim analizama i razvoju obrazovne politike vezano uz teme koje se ispituju u TALIS istraživanjima.

Naša škola sprovela je anketu u kojoj su učestovali svi predmetni nastavnici a tiče se kvaliteta nastave i učenja.