Dan maternjeg jezika

Dan maternjeg jezika

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika (engleski: International Mother Language Day), koji se slavi 21. februara, UNESCO je proglasio 1999. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik.
Međunarodni dan maternjeg jezika slavi se u znak sjećanja na studente koji su tog datuma 1952. godine ubijeni u Daki, u Pakistanu, jer su protestirali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. 

S obzirom da smo svjesni činjenice da se gotovo svake dvije sedmice neki jezik ugasi ili potpuno nestane, nastavnici maternjeg bosanskog jezika su u našoj školi pokrenuli akciju i sa učenicima sedmih i osmih razreda odradili pano predstavivši tako sjajne likovno-literarne radove i uputivši poruke koje apeliraju na upotrebu maternjeg jezika u cilju njegovog očuvanja u eri globalizacije.

Inače, 21. februara se obilježava Dan školstva na bosanskom jeziku, pa smo ovim povodom od Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća dobili na poklon potrebnu lektiru za školsku biblioteku kako bi poboljšali čitalačku pismenost naših učenika i nastavu književnosti.

Link: https://www.instagram.com/reel/Co7mWImDEg9/?igshid=OTA3YzJiYTA=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *