Protest građana u Novom Pazaru

Protest građana u Novom Pazaru

U nedjelju je održan mirni protest na kojem su se okupili građani Novog Pazara, iz naselja Mur ali i ostatka grada, na mjestu nedavne pogibije naše drage učenice, rahmetli Melise Zećović, kako bi zatražili od nadležnih da se ovakve nesreće više ne ponavljaju.

Oni su zatražili postavljanje trotoara, video nadzora, usporivača brzine odnosno ležećih policajaca i saobraćajne signalizacije. Prisutni su tražili i da se bahati vozači strožije kažnjavaju.

Održan seminar pod nazivom „Autizam, ekranizam, koraci i procedura u pisanju IOP-a u nastavi na bosanskom jeziku“

Održan seminar pod nazivom „Autizam, ekranizam, koraci i procedura u pisanju IOP-a u nastavi na bosanskom jeziku“

Društvo za bosanski jezik i književnost u okviru projekta „Razlike nas spajaju“ održalo je seminar „Autizam, ekranizam, koraci i procedura u pisanju IOP-a u nastavi na bosanskom jeziku“. Seminar je realizovan u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Novom Pazaru pred rekordnim brojem prisutnih.

Teme seminara su bile: pisanje IOP obrazaca, negativni uticaj mobilnih telefona na djecu i učenike, veb aplikacije za djecu kojima je potrebna pomoć i podrška u učenju.

Predavači na seminaru su bili: Fatima Karišik – Kriještorac, dr pedagoških nauka, Denisa Curić, diplomirani defektolog – logoped i Remzo Destović, nastavnik matematike i informatike. U njihovom izlaganju bilo je dosta korisnih informacija i savjeta iz praktične nastave ali i pojašnjenja u vezi zakonske regulative u pisanju i izradi planova i obrazaca, što će nam veoma koristiti u daljoj primjeni isith u radu.

“Nastojat ćemo da i ubuduće osnažimo sve zaposlene u obrazovanju, da im pomognemo tamo gdje je potrebno, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta nastavnog procesa. ” kazala je predsjednica ovog udruženja, Melida Rebronja.
Seminar je donosio četiri boda koja nastavnik može iskoristiti za stručno usavršavanje unutar ustanove, a nastavnice i stručni saradnik koji su prusustvovali obuci prenijet će informacije i naučeno i prezentirati na stručnim vijećima.

Društvo za bosanski jezik i književnost – Home | Facebook

ʾInnā li-llāhi wa-ʾinna ʾilayhi rājiʿūn

ʾInnā li-llāhi wa-ʾinna ʾilayhi rājiʿūn

Sa velikim žaljenjem i tugom primili smo vijest o smrti naše bivše učenice Melise Zećović, generacija maturanata šk. 2021/’22. koja je tragično nastradala jutros u saobraćajnoj nezgodi u Novom Pazaru, na putu do srednje škole. Naša škola je danas žalila za prerano prekinutim mladim životom. U ovom momentu bola i žalosti, želimo da pismenim putem prenesemo iskreno žaljenje, poželimo oprost grijeha i Džennet, a ukućanima i rodbini sabur i strpljivost u ovakvom iskušenju. Melisa je doista bila divna i inteligentna djevojčica koju ćemo mi, njeni nastavnici, učitelji, pedagozi, drugari vječno pamtiti po osmijehu, njenoj radosti i besprijekornom ponašanju i nastaviti prenositi poruke solidarnosti i brige za druge.

Također, moramo istaknuti i da smo kao prosvjetari veoma ogorčeni na način izvještavanja medija koji u današnje vrijeme zarad “klikova”, senzacionalistički i tabloidno pišu o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol. Zanemarujući edukativnu ulogu javnog informisanja i pomeranjem crvene linije onoga što bi trebalo biti etičko izvještavanje, čini se višestruka šteta jednom društvu. Apelujemo na kreatore raznoraznih crnih hronika i šokantnih naslova da se suzdrže od takvog pisanja a koje za posljedicu ima javnost lišenu svake senzibilnosti na tragedije. Molimo sve koji se bave vijestima da poštuju granicu između odgovornosti da svjedočenjem upozoravaju na posljedice ljudske neodgovornosti i zloupotrebe i medijske neodgovornosti i zloupotrebe radi zarade.


Kolektiv OŠ “Dr Dževad Ljajić”.