Čas apotekarstva

Čas apotekarstva

“Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet”, ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta, 25. septembra. U okviru ovog datuma kao i obeležavanja Dečije nedelje, Farmaceutska komora Srbije će uz pomoć farmaceuta iz cele Srbije u septembru i oktobru sprovoditi akciju edukacije dece nizom predavanja za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Predavanja u našoj školi je održala magistar farmacije Azenita Elezović iz Sjenice, a uključena su i područna odeljenja. Predavanja su bila prilagođena uzrastu učenika, pa je tako za učenike 1. do 4. razreda to bila tema „Kako da porastemo zdravi i snažni“ – Prednosti zdrave ishrane i uticaj zdravih životnih navika na organizam. Za učenike 5. do 8. razreda na temu „Čas apotekarstva na času istorije – otkriće penicilina“ i „Čas apotekarstva na času biologije – razlike između bakterija i virusa“, a za učenike 7. i 8. razreda:  „Psihoaktivne supstance“. Sva predavanja su bila veoma interesantna i korisna, a učenici su mogli i da postave pitanja kao i da diskutuju sa prisutnim predmetnim nastavnicima i predavačem.

Na kraju, želimo da se zahvalimo našoj dragoj farmaceutkinji Azeniti na puno korisnih informacija i saveta i da pohvalimo ovu akciju Farmaceutske komore Srbije jer su uopšte izašli iz okvira apoteke i započeli saradnju sa školama. Smatramo da znanje i vaspitanje o zdravlju moraju da se neguju od malena i nadamo se da će ovakvih predavanja biti i ubuduće.

Za sve radoznale klince i klinceze – jedno podsećanje na crtani film iz 90-tih godina “Otkrića bez granica”. Pogledajte epizodu “Otkriće penicilina” i tako proširite znanja sa časa biologije.

Dodatni linkovi:

Kako ugljeni hidrati utiču na tvoje zdravlje?

Kako šećer deluje na mozak?

Dečija nedelja 2022.

Dečija nedelja 2022.

Dečija nedelja 2022, pod sloganom „Šta detetu treba da raste do neba!?“, održana je u našoj školi u periodu od 3. do 9. oktobra u organizaciji Učeničkog parlamenta uz saradnju sa nastavnicima i školskim pedagogom. Učestvovali su i mlađi osnovci isturenih odeljenja naše škole i svi su na određeni način dali doprinos ovoj manifestaciji koja je u našoj zemlji od 1987. godine na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije uvedena u zakon o društvenoj brizi o deci. Cilj ove manifestacije je da deca žive u podsticajnom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, u atmosferi punog poštovanja dečijih prava prema međunarodnim i domaćim pozitivnim propisima. Poštujući i oslanjajući se na Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima deteta, u okviru ovogodišnje kampanje učenici naše škole su kreirali sadržaje kao što su fotografije, video radovi, crteži, literarni radovi i tako uzeli učešće na konkursu prikazavši šta je to što deca smatraju važnim za njihov razvoj. Na društvenim mrežama ovi sadržaji se mogu pratiti putem heštega #rastemdoneba.

Na ovom linku možete pogledati naše fotografije: Dečija nedelja