25. maj – Proslava Dana škole

25. maj – Proslava Dana škole

Ove godine navršava se 98. godina postojanja i rada OŠ “Bratstvo-jedinstvo” u Dugoj Poljani. Tim povodom, tradicionalno je upriličena priredba koju su pripremili učenici u saradnji sa nastavnicima. Nakon dvije godine pandemije, bilo nam je drago što smo mogli organizirati Dan škole na otvorenom uz prisustvo brojnih roditelja, učenika i učitelja iz područnih odjeljenja, nastavnika i osoblja škole. Ovim povodom smo se, kako je direktor u svom izlaganju istakao, ujedno i na neki način oprostili od starog imena škole pod kojim smo ovaj dan slavili godinama unazad. Zahvalivši se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Opštini Sjenica i drugim prijateljima škole na podršci, on je najavio i zvaničnu promjenu naziva škole od septembra iduće školske godine kada će biti preimenovana u OŠ “Dr Dževad Ljajić”, po tragično preminulom istaknutom humanisti, ljekaru, čovjeku i učeniku ove škole, rahmetliDževadu Ljajiću.

Učenici su kroz spoj tradicionalnog i modernog, oslikali duh naše škole, prikazavši svo bogatstvo i svijest o učenju maternjeg bosanskog jezika. Kazivali su stihove Alekse Šantića, pjevali sevdalinke, igrao se bečki valcer i izveli performans “In Corpore sano” a pored kulturnog, imali smo i sportski program – odbojku za djevojčice i mali fudbal za dječake i revijalni dio učenici protiv nastavnika. Za sami kraj smo ostavili zvaničnu podjelu diploma za osvojena mjesta na nekoliko dana ranije održanom krosu RTS-a.

Zahvaljujemo se svima koji su organizirali i učestvovali, kao i prisutnima uz želju da dočekamo i stoti rođendan u dobrom zdravlju i promicanju znanja, sopstvenih kulturnih vrijednosti, tolerancije i takmičarskog duha.

Sretan svima Dan Škole, 25. Maj!

[Best_Wordpress_Gallery id=”96″ gal_title=”Dan skole 2022″]