Republičko takmičenje iz poznavanja bosanskog jezika

Republičko takmičenje iz poznavanja bosanskog jezika

Republičko takmičenje iz bosanskog jezika za učenike osnovne škole održano je u nedjelju u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je osnovna škola “Avdo Međedović” u Novom Pazaru. Na takmičenju su učestvovali učenici od petog do osmog razreda osnovne škole iz Sandžaka, uključujući i učenike OŠ”Bratstvo-jedinstvo” u Dugoj Poljani. Podsjećamo da su prethodno naši učenici šestog i sedmog razreda ostvarili uspjeh na općinskom takmičenju u mjesecu aprilu. Učenici šestog razreda Emin Paučinac i Rejhan Ujkanović, na općinskom takmičenju su osvojili zajedničko drugo mjesto, Adna Nuhović, učenica osmog razreda, takođe drugo mjesto dok su učenici sedmog razreda Kadir Redžović i Ejmen Mujović, ostvarivši drugo i treće mjesto, učestvovali i na spomenutom republičkom takmičenju, uz osvojeno četvrto mjesto. Ponosni smo na naše đake koji se već godinama unazad, otkako je uvedena nastava na bosanskom jeziku, s velikom željom i trudom natječu i ostvaruju rezultate.

Inače, takmičenje iz bosanskoga jezika se organizuje već osmi put i ono ima za cilj da podstakne učenike na sticanje lingvističkih znanja o maternjem jeziku, razvijanje saznanja o značaju književnog jezika kao i afirmaciju najkvalitetnijih rezultata u nastavi bosanskoga jezika.

Želimo im puno uspjeha na svim budućim takmičenjima!


25. maj – Proslava Dana škole

25. maj – Proslava Dana škole

Ove godine navršava se 98. godina postojanja i rada OŠ “Bratstvo-jedinstvo” u Dugoj Poljani. Tim povodom, tradicionalno je upriličena priredba koju su pripremili učenici u saradnji sa nastavnicima. Nakon dvije godine pandemije, bilo nam je drago što smo mogli organizirati Dan škole na otvorenom uz prisustvo brojnih roditelja, učenika i učitelja iz područnih odjeljenja, nastavnika i osoblja škole. Ovim povodom smo se, kako je direktor u svom izlaganju istakao, ujedno i na neki način oprostili od starog imena škole pod kojim smo ovaj dan slavili godinama unazad. Zahvalivši se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Opštini Sjenica i drugim prijateljima škole na podršci, on je najavio i zvaničnu promjenu naziva škole od septembra iduće školske godine kada će biti preimenovana u OŠ “Dr Dževad Ljajić”, po tragično preminulom istaknutom humanisti, ljekaru, čovjeku i učeniku ove škole, rahmetliDževadu Ljajiću.

Učenici su kroz spoj tradicionalnog i modernog, oslikali duh naše škole, prikazavši svo bogatstvo i svijest o učenju maternjeg bosanskog jezika. Kazivali su stihove Alekse Šantića, pjevali sevdalinke, igrao se bečki valcer i izveli performans “In Corpore sano” a pored kulturnog, imali smo i sportski program – odbojku za djevojčice i mali fudbal za dječake i revijalni dio učenici protiv nastavnika. Za sami kraj smo ostavili zvaničnu podjelu diploma za osvojena mjesta na nekoliko dana ranije održanom krosu RTS-a.

Zahvaljujemo se svima koji su organizirali i učestvovali, kao i prisutnima uz želju da dočekamo i stoti rođendan u dobrom zdravlju i promicanju znanja, sopstvenih kulturnih vrijednosti, tolerancije i takmičarskog duha.

Sretan svima Dan Škole, 25. Maj!

[Best_Wordpress_Gallery id=”96″ gal_title=”Dan skole 2022″]

Održan kros RTS-a

Održan kros RTS-a

Kros RTS-a “Kroz Srbiju” počeo je u 10 sati,  a znak za početak trke dao je ministar prosvete Branko Ružić gostujući na Radio-televiziji Srbije.
Trčalo se istovremeno širom Srbije, uglavnom u školskim dvorištima i na poligonima. Ministar Branko Ružić je tom mediju naveo da se Kros RTS-a održava već 32 godine, kao i da očekuju učešće oko 400.000 djece.

Istakao je da je to najmasovnija sportska manifestacija ove vrste te naveo da je “to pokazatelj koliko taj kros ima edukativnu komponentu, koliko je važan da decu uputi na pravu stranu, ne na stranputicu, da vode računa o socijalizaciji, druženju, sportu, zdravom životu”.

Naša škola, također decenijama unazad aktivno učestvuje i organizuje ovu manifestaciju, a u prilog nam je išao i prelijep sunčani dan koji je kao stvoren za vanjske aktivnosti. Učenici su istrčali trku na sportskom terenu uz prisustvo nastavnika i ostalog školskog osoblja, a pobjednicima su uručene diplome za osvojena mjesta. Zadovoljni smo ovogodišnjim krosom i odazivom učenika, kako mlađih tako i starijih uz nadu da će u njima nastaviti da živi takmičarski duh i na terenu i van njega. Sve pohvale djeci i organizatorima. Galerijom odabranih fotografija pokušali smo dočarati današnju atmosferu.

[Best_Wordpress_Gallery id=”94″ gal_title=”Kros RTS 2022″]