Podrška Ministarstva u poboljšanju uslova digitalizacije i modernizacije nastave

Podrška Ministarstva u poboljšanju uslova digitalizacije i modernizacije nastave

Naša škola je danas dobila 3 nova desktop računara novije tehnologije, na trajno korišćenje od strane Ministartva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Škola je i do sada putem ranijih donacija, izvrsno opremljena računarima koji su zastupljeni u svakom kabinetu, koji su u svakodnevnoj upotrebi još od uvođenja esDnevnika i digitalnih udžbenika. Takođe posjedujemo i kabinet za informatiku i računarstvo, na čemu nam mnoge gradske škole u opštini ali i šire mogu pozavideti.

Hvala!

Škola obilježila bošnjački blagdan – Dan Sandžaka

Škola obilježila bošnjački blagdan – Dan Sandžaka

Bošnjaci u Srbiji, sada već tradicionalno, 20. novembra obilježavaju Dan Sandžaka, jedan od najvećih nacionalnih blagdana, kao znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (skraćeno ZAVNOS) u Pljevljima 1943.godine. Odluku da se 20. novembar proglasi zvaničnim nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verificirao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije. U skladu sa tim, ovaj dan se u lokalnim državnim institucijama i školama obilježava neradno, što ovoga puta zbog vikenda nije bio slučaj.

Učenici su prigodnim kulturnim programom ipak upriličili sveopću blagdansku atmosferu podsjetivši na to da su Bošnjaci narod koji s ponosom ističe činjenicu da su kao građani Sandžaka u Drugom svjetskom ratu organizirano pokazali svoje žestoko antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju! U radu sa nastavnicima bosanskoga jezika, naši “parlamentarci” su organizirali svječanu prigodbu na kojoj su raznovrsnim tematskim sadržajima prikazali svoj doživljaj ovog bitnog datuma. Naime, nakon što je intonirana himna Sandžaka od strane đačkog hora, učenice Belma Gudžević i Ema Hamidović su se u formi prezentacije osvrnule na etimologiju pojma “bošnjak”, historiju Bošnjaka u Sanžaku, porijeklo ovog naroda te na njegovu vjeroispovjest, kulturu i tradiciju življenja. U ambijentu i scenografiji koja dočarava duh starinskih vremena, obogaćenima pomalo zaboravljenim artefaktima poput sofre ili bakarnih džezvi koje su donijeli od kuće, učenici su pročitali najbolje literarne radove kao i pjesme u okviru konkursa pod nazivom “Moj Sandžak” na koji su se svi mogli prijaviti. Dodijeljene su simbolične nagrade za najbolje literarne i likovne radove a postavljena je i izložba likovnih radova.

U želji da se i ubuduće učenici nadmeću u kreativnosti i proširuju znanja iz nacionalne historije, ali i da nas u nekim ljepšim vremenima nasmiju i razvesele svojim glumačkim talentima i dramskim skečevima, još jednom upućujemo Sretan Dan Sandžaka svim učenicima i radnicima škole bošnjačke nacionalnosti!

,,Jedno veliko hvala”

Učenici od prvog do četvrtog razreda područnog odjeljenja u Žitniću, uz pomoć svojih učiteljica, napravili su pano zahvalnosti ,,Jedno veliko hvala” posvećen Sefatu Bronji i njegovoj porodici. Ovim gestom učenici su se zahvalili na svim donacijama.

Škola u Žitniću napokon dobila pijaću vodu!

Škola u Žitniću napokon dobila pijaću vodu!

Lijepe vijesti stižu iz sela Žitniće i ovog isturenog odjeljenja naše škole. Naime, po prvi put od svog osnivanja, škola u Žitniću je dobila vodu. Sve do sada, korišćena je voda iz seoskog bunara i snabdijevanje je bilo vrlo oskudno. Firma iz Novog Pazara je pronašla vodu u dvorištu škole na dubini od 70 metara, a svi radovi su urađeni o trošku poznatih dobrotvora Sefata i Senka Bronje, sinova rahmetli hadži Ajdina Bronje, mještana ovog sela. Troškovi iskopa su u vrijednosti 4,400 eura, priključak 1,500 eura. Ukupna vrijednost donacije je 5,900 eura. Napominjemo i da je početkom školske godine obnovljena dotrajala stolarija od strane istog donatora, te da su uslovi rada maksimalno unaprijeđeni ove školske godine.

Još jednom hvala ovim dobrotvorima u ime direktora, zaposlenih kao i kolektiva škole. Žitniće može biti ponosno na ovakve ljude!