Čitajmo glasno

Čitajmo glasno

Pod sloganom ,,S knjigom kroz život ” u našoj školi je 30.3. održana akcija ,,Čitajmo glasno”, u kojoj su učestvovali učenici nižih razreda i naše talentovane učenice, recitatorke iz šestog i sedmog razreda.

One su za ovaj dan pripremile nekoliko svojih omiljenih citata i stihova, koje su čitale ostalim učenicima u školskom dvorištu. Žao nam je što zbog trenutne epidemijske situacije i online nastave i ostali učenici nisu mogli da se pridruže ovoj akciji, ne sumnjamo da bi učešće ostalih učenika bilo još masovnije.

[Best_Wordpress_Gallery id=”51″ gal_title=”Citaj glasno”]

Kako su istakle naše učenice mnogo vole da čitaju knjige poezije, u prilog tome govori činjenica da svake godine učestvuju na školskoj i općinskoj smotri recitatora, zato i ne čudi činjenica da je danas bilo mnogo stihova Miroslava Antića, Desanke Maksimović, ali i mlade pesnikinje Violete Jović.

Mlađi učenici su bili oduševljeni ovom akcijom i nastupima svojih starijih drugarica, što su i nagradili jakim aplauzom na kraju.

Nastava na daljinu od ponedjeljka, 15.03.2021. godine

Nastava na daljinu od ponedjeljka, 15. 03. 2021. godine

Nakon preporuka Kriznog štaba, donijeta je odluka da stariji osnovci od V do VIII razreda (II ciklus obrazovanja) nastavu pohađaju od kuće zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji.

Ministarstvo je uz zvanični dopis poslan osnovnim školama, propisalo kriterije rada po kojima će se izvoditi nastava na daljinu u periodu od 15. do 19. marta 2021. godine.

Međunarodni dan žena – Osmi mart

Sretan 8. mart – Međunarodni dan žena

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, premda u uslovima pandemije, članovi Učeničkog parlamenta su se na skroman i kreativan način priključili ostatku svijeta čestitkama nastavnom i nenastavnom osoblju nježnijeg spola. Pokloni za učiteljice i nastavnice i čestitke u znak poštovanja i zahvalnosti nisu izostali, no važnije je to što su učenici svojim istraživanjem današnjeg dana, saznali i prenijeli bitne činjenice o razlozima za slavljenje 8. marta. Oni su u toku 3. školskog časa, upoznali mlađe ali i starije osnovce o značaju ovog datuma i historijskim tekovinama koje sa sobom nosi. Naime, podsjetili su na to da je sam praznik ustanovljen u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Bilo je riječi o rodnoj ravnopravnosti, o značaju obrazovanja i o tome kako su žene napravile ogroman korak jer su pokazale jedinstvo, snagu i neumoljivost kad su u pitanju prava čovjeka. Međunarodni dan žena postao je povod za proslavu koliko toga su žene postigle u društvu, politici, nauci, ekonomiji, sportu i drugim sferama života. Učenice osmih razreda su napisale i esej na temu svog viđenja ovog praznika. Ono što se moglo čuti jeste koliko je važno da malim gestama i sa svakim novim danom odajemo poštovanje svojim majkama, sestrama, nanama, odgajateljicama, nastavnicama. Hvala im!

[Best_Wordpress_Gallery id=”49″ gal_title=”Osmi mart 2021″]