Prelazak na online nastavu

Prelazak na online nastavu

S obzirom na trenutnu covid19 situaciju, neposredna nastava se do kraja polugodišta u potpunosti “preselila” na online platforme za sve učenike od V do VIII razreda.

Od ponedjeljka, 30.11.2020. god. u Republici Srbiji svi učenici 5. – 8. razreda pohađaju nastavu od kuće. Odluku je na prijedlog kriznog štaba Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja proslijedilo školskim upravama, na osnovu koje je naša škola postupila i u potpunosti je spremna za ovakav vid nastave. Podsjećamo, škola je usvojila kombinovani model nastave na početku šk. 2020/2021. godine kada je određeni broj časova realizovan u školi dok su nastavu na daljinu učenici pohađali iz predmeta Tjelesni odgoj, likovna i muzička kultura, vjeronauka i djelimično drugi strani, odnosno, nematernji jezik. U tom smislu, već je započet proces nastave na daljinu koji je sada proširen na cijelu predmetnu nastavu.

Škola za potrebe nastave na daljinu koristi Google G-Suite paket alata za komunikaciju i učenje (https://edu.google.com/products/gsuite-for-education/).

Na zvaničnom sajtu MPNTR-a, možete pogledati detaljna uputstva o organizaciji rada u osnovnim školama.http://www.mpn.gov.rs/ministarstvo-prosvete-uputilo-skolama-detaljna-uputstva-o-organizaciji-rada-osnovnih-i-srednjih-skola-do-kraja-prvog-polugodista/


Škole za 21. vijek – projekat Britanskog Savjeta

Škole za 21. vijek Mikrobit u nastavi – projekat Britanskog Savjeta

Škole za 21. vijek je ambiciozni trogodišnji obrazovni program vrijedan 10 miliona funti koji je osmislila i sprovodi organizacija British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj ovog programa, koji se realizuje u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica je da milion učenika uzrasta 10-15 godina stekne vještine kritičkog mišljenja i rješavanja problema. Pored sticanja vještina kritičkog mišljenja i rešavanja problema, djeca će usvojiti praktične vještine programiranja i imati priliku za usavršavanje svojih vještina kroz programiranje fizičkih uređaja (eng. physical computing).

U okviru programa, svaka škola na Zapadnom Balkanu dobila je određen broj micro:bit uređaja – džepnih kompjutera na kojima djeca mogu da programiraju i koriste ih za rješavanje svakodnevnih problema iz raznih školskih predmeta. Ovaj uređaj omogućava učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Nešto više o samo programu možete pročitati na zvaničnom sajtu British Council-a https://www.britishcouncil.rs/programmes/education/21st-century-schools/about

Kako su za uspjeh i konkurentnost na globalnom tržištu rada u ovom vijeku ključne vještine poput rješavanja problema, kritičkog mišljenja, digitalne pismenosti i kreativnosti, nekoliko predmetnih nastavnika OŠ “Bratstvo-jedinstvo” pohađa obuku pod nazivom “Škole za 21. vijek – primjena KMRP u učionici” i osnažuje se za rad sa djecom kako bi se vještine stečene tokom obuke, prenijele u sam nastavni proces.

U okviru primjene usvojenih vještina i kompetencija, 4 predmetna nastavnika su odradila ugledni čas na kojem su predstavili različite tehnike učenja (izrada mape uma, drvo problema, tehnika 6 šešira) te učenike upoznali sa savremenim pristupima učenju i rješavanju problema.

Obuka podrazumijeva i završni projekt u kojem učenici uz primjenu mikrobit uređaja, u saradnji sa nastavnicima, aktivno doprinose rješavanju nekog problema u školi, odnosno, lokalnoj zajednici.

Radionice u okviru projekta “Škola bratstva i jedinstva”

U Našoj školi 22.11.2020.godine su održane prve dvije u nizu radionice sa učenicima 5, 6, 7 i 8. razreda na temu definisanja ličnog identiteta i prihvatanja različitosti.

U Radionicama su učestvovale 2 grupe učenika (1.grupa 14 učenika, 2. grupa 11 učenika). Radionice su vodile predstavnice partnerske organizacije UG “Konekt”, sertifikovani treneri Aldina Ljajić, Belma Talović i Aldin Bibić, specijlizovani iz oblasti ljudskih prava i tolerancije,

U pripremi su učestvovali članovi školskog tima: Direktor škole Irfan Paučinac, pedagog škole Elisa Paučinac, koordinator projekta Memnun Nikulić, asistent koordinatora Adin Ljajić i finansijki koordinator Emina Kolašinac.

Sledeće 2 radionice su planirane u nedelju 29.11.2020.godine.

Interesovanje za ovakav vid učenja je bilo veliko i zahvaljujemo se svim učesnicima koji su aktivnim učešćem doprineli uspešnoj realizaciji.

[Best_Wordpress_Gallery id=”30″ gal_title=”Radionice projekta škola bratstva i jedinstva””]

“Dan Sandžaka” – nacionalni blagdan bošnjaka – neradni dan u školi

“Dan Sandžaka” – nacionalni blagdan bošnjaka – neradni dan u školi

Bošnjaci u Srbiji obilježavaju jedan od najvećih nacionalnih blagdana, 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Od 2005. godine Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) donijelo je odluku da se ovaj dan proglasi jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, a istu je potvrdio i Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije pa je u skladu sa njom, ovaj dan neradni dan u školama u Sjenici, Novom Pazaru i drugim sandžačkim opštinama.

S obzirom na uslove pandemije koronavirusa, kulturno-historijska manifestacija kakva je ranijih godina priređivana, organizovana je skromno ali su učenici uz pomoć nastavnika bosanskog jezika i historije, te istražujući sam događaj, imali priliku upoznati se sa važnošću čuvanja sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) iz 1943. godine kao izraza vlastite antifašisticke orijentacije i tradicije multikulturalnog, multientičkog i multikonfesionalnog načina suživota u republici Srbiji.